Resa till Island

Island är ett av de fem nordiska länderna och ligger mellan Grönland och Färöarna. Själva landet befinner sig i norra Atlanten och har en befolkning på ungefär 350 000 invånare. Det är känt för sina vulkaner, gejsrar samt vattenfall. Utöver detta är Island även känt för sitt bevarade språk som är besläktat med norskan, danskan, svenskan och färöiskan. Om du kan ett av dessa språk så kommer du att lära dig isländska väldigt snabbt. Men du behöver inte nödvändigtvis göra det för att bli förstådd där eftersom de flesta islänningar kan danska och engelska. Detta beror på att de läser dessa två språk i skolan.

Resa till Island

Naturen

Man kan se de nordiska inslagen i naturen på Island, men med ett inslag av magi och mystik. Det är något visst med naturen på Island, landet är känt för att vara kargt men det är så mycket mer än så. Med sina särskilda vattendrag i allt från vattenfall till varma källor är det något utöver det vanliga. Vatten finns på många platser på Island, för närmare tips om bl.a. Blå lagunen som ligger i närheten av Reykjavik kan du klicka här.

En vanlig anledning att åka till Island är för att se norrsken. Något vi förvisso har även i Sverige men främst i norra Sverige och genom arr åka till Island får man inte bara chansen att se spektakulärt norrsken utan även möjlighet att ta del av allt annat som Island har att erbjuda.

Resa till Island

Att flyga till Island

Du kan flyga direkt från Stockholm Arlanda till Reykjavik, då tar resan vanligtvis 3 timmar och 25 minuter. Men det går även bra att flyga från Göteborg, Landvetter till Reykjavik. Då brukar det ta lite extra tid att flyga dit och detta beror på att det inte alltid finns några direktflyg. Island har gott om flygplatser. En av landets största flygplatser är Keflavík som ligger ungefär 5 mil sydväst om huvudstaden. Flygbolagen som erbjuder flyg till Island är Norwegian, SAS, Easyjet, Ryanair, Icelandair och Wizzair.

Viktigt att tänka på när du ska resa dit

Det du absolut bör tänka på innan din resa till Island är att ha ett nationellt ID-kort (dit vanliga ID räcker inte för att resa med) eller pass med dig samt att du har reseförsäkring om du skulle bli sjuk eller råka ut för någon skada under själva resan. Det är även viktigt att du i god tid har ordnat boende på Island. Du kan till exempel boka hotell via Internet. Då går det mycket snabbare och blir det även billigare än att göra det på plats. En annan sak du borde tänka på är att du ska ha tillräckligt mycket med pengar under din Islandsresa för att kunna köpa mat, dricka, bussbiljetter eller något som du tycker om. Att ha en tjock tröja och en jacka med sig när man är ute där kan vara bra då det ofta brukar vara kyligt på Island.

Ytterligare en fördel med att Island är en del av norden är att om man skulle behöva söka sjukvård, som inte kan vänta till i Sverige, kan man göra det utan att ha med sig ett EU-kort. Du läsa mer om reseinformation som kan vara bra att veta innan avfärd här.